Cum se schimba relatiile publice din Romania in 2009

Posted: April 21, 2009 in Analysis / Researches
Tags: , , , , , ,

In perioada de criza regulile jocului se schimba, putini sunt insa cei care vad si anticipeaza corect schimbarile. De aceea orice criza aduce de cele mai multe ori oportunitati de crestere si dezvoltare intr-o perioada in care competitorii stagneaza sau scad.

Pentru consultantii de relatii publice 2009 este anul in care de la ei se asteapta mai mult avand insa bugete similare celor din anii trecuti. Eficientizarea costurilor si maximizarea rezultatelor este ceea ce se asteapta de la PR in acest an. Dupa reducerea bugetelor de promovare prin advertising obicetivele de comunicare ale companiilor au ramas neschimbate, insa PR-ului i s-a trasat sarcina de a compensa scaderea din advertising.

O solutie de eficietizare a costurilor este utilizarea online-ului. Traficul publicatiilor online s-a apropiat foarte mult de tirajul publicatiilor tiparite, jurnalistii experimetati au inceput sa migreze spre publicatiile online, internetul ofera instrumete de determinare exacta a impactului (…) sunt doar cateva motive care ar trebui sa ne convinga ca trebuie sa acordam o importanta mai mare noilor modalitati de comunicare in masa. Obiectivele de comunicare pentru online ar trebui sa fie: expunere online pe website-urile vizitate de publicul tinta, prezenta in retelele sociale si dezvoltarea de campanii digitale dedicate.

Dezvoltarea de instrumete de evaluare si cuatificare a impactului generat de PR trebuie sa fie un obiectiv prioritar petru orice specialist de relatii publice. Intotdeauna PR-ul a sustinut ca aduce valoare adaugata brandului, acum este momentul sa isi arate prin cifre si procente contributia. Numai asa PR-ul isi poate creste bugetele si importanta in mixul de marketing. In dezvoltarea instrumetelor de evaluare obiectivele pricipale ar trebui sa fie: determinarea impactului asupra valorilor brand-ului, gradul de penetrare a mesajelor cheie, profilul publicului tinta atins de mesaj, etc.

Gestionarea situatiilor de criza tinand cont de realitatile in schimbare din Romania. Perioadele de stagnare economica sau chiar de recesiune implica un risc crescut de criza pentru companii. In aceasta perioada oamenii sunt mult mai atenti la alegerile pe care la fac in achizitioarea de bunuri si servicii. De asemenea, pentru piata romaneasca trebuie luata in considerare influenta tot mai mare a internetului si a retelelor sociale. Cei care realizeaza planurile de gestionare a situatiilor de criza trebuie sa aiba in vedere ca in mediul online raspandirea stirilor este mult mai rapida, lipsa de reactie sau o reactie intarziata poate aduce un prejudiciu mare brandurilor, iar in online stirile si comentariile negative pot fi accesate mult timp dupa ce au fost scrise. O data cu dezvoltarea retelelor sociale brand-urile sunt mult mai expuse unei crize iar prejudiciile pot fi mult mai mari.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s